Tuesday, February 7, 2012

Mengenali Lelaki Melalui 4 Unsur

Salam and selamat petang sume...Ehehehe...Hari ni Jiha nak berkongsi artikel lah ngan korang semua yang Jiha pasti korang pun tak sabar2 nak taw...;)

Ok lah untuk entry kali ni,Jiha nak kongsi artikel  panduan mengenali Perangai Lelaki melalui 4 unsur...

Ahaa!!!

Jom kite ushar sesame...Check it out!..(^_^)


(1) Pertama kelima kesembilan = Tanah
(2) Kedua keenam kesepuluh = Air
(3) Ketiga ketujuh kesebelas = Api
(4) Keempat kelapan keduabelas = Angin

Tanah
Sifat tanah dikaitkan sebagai jenis Deria. Ia tergolong sebagai sifat kewanitaan. Orang menghargai kebendaan, keras hati, sabar,disiplin diri, berhati-hati, boleh diharap, tidak tegas, cekap, percaya hanya perkara yang boleh dicapai oleh deria.

(JENIS PANCAINDERA: SYAHWAT, KERING)
Sedar mengenai hakikat diri, menilai material, sebar, tabah hati, disiplin diri, berhati-hati, boleh diharap, tidak tegas, efisyen, percaya hanya pada apa yang boleh dicapai oleh pancaindera, muram atau sugul, diberatkan oleh keperluan. Kepala angin, bimbang, tegas, tenang, boleh putus harapan, pendiam, tidak peramah, senyap. Badannya kurus, kurangnya tidur, tidak sabar jima', selalu sihat, banyak kerja.


Air
Sifat air dikaitkan jenis Perasa. Ia tergolong sebagai sifat kewanitaan. Lemah-lembut, dalam perasaannya, mengasihani, memaksa, penakut, kepala angin, imaginatif, lemah terhadap siksaan atau teguran, berahsia, memahami, tidak tamak, artistik.

(JENIS PERASA: FIKIRAN, BASAH)
Lemah lembut, perasaannya dalam, belas kasihan, penakut, ada angin, imaginatif, mudah terluka hatinya, berahsia, mudah memahami perasaan orang lain, tidak tamak, ada bakat seni, positif, berhati-hati, berfikiran panjang, aman hatinya, terkawal, boleh dipercayai, penyabar, tenteram. Tubuhnya tambun, banyak lemak, banyak tidur, sedikit malas, lambat dan agak kurang faham.


Api
Sifat api dikaitkan sebagai jenis Intuisi (kebolehan mengetahui sesuatu melalui bisikan kalbu). Ia digolongkan sebagai sifat kelelakian. Pentingkan diri, megah, bersemangat tinggi, kompetitif, perlukan ruang, kebudakan atau kurang matang, keras hati, kecenderungan ke arah tidak peka terhadap sesuatu, sentiasa sedia untuk menempuh sesuatu yang baru dan berisiko, mampu melihat kemungkinan masa depan.

(JENIS INTUITIF: CINTA, PANAS)
Pentingkan diri, megah, semangat tinggi, kompetatif, perlukan ruang, keanakan atau lurus, menaruh harapan, cenderung untuk tidak sensitif, sentiasa sedia untuk sesuatu yang baru dan berisiko, mampu melihat kemungkinan baru, yang mana orang lain tidak terfikirkan. Perasa, gelisah, agresif, mudah teransang, mudah berusaha, pemaksa, optimis, aktif. Kerjanya segera, jalannya cepat, terang hati, panas tubuhnya, kurang tidurnya.


Angin
Sifat angin dikaitkan dengan jenis Pemikir. la digolongkan sebagai sifat kelelakian (masculine). Lelaki ini berpegang kepada teori, tidak mudah terpengaruh oleh pendapat orang lain, objektif, rasional, menghadapi kesukaran untuk melibatkan emosi, menghargai kebolehan intelektual, mahukan kebebasan, mempunyai mentaliti ambil mudah, sukakan fakta dan figura. 

(JENIS PEMIKIR: JIWA, SEJUK)
Orang teori, sukar dipengaruhi, objektif, rasional, sukar terlibat dalam hal emosi, menilai tinggi kebolehan intelektual, keperluan untuk bebas, mentaliti ambil mudah, suka pada fakta dan figura. Mudah bergaul, boros, banyak cakap, responsif, mudah berbincang, bersemangat, sikap tidak kesah, pemimpin. Tubuh nipis, kurang daging, banyak darah, kreatif, sederhana. 

Haaaa..Ce ushar same x ngn sifat n sikap korang or psgn korang tu??..Jeng..jeng..jeng..;)

Hehehe...sebenarnye artikel ni berdasarkan kajian Carl Jung seorang ahli jiwa.Wah2!Kepada mereka2 yang teringin nak jadi ahli psikologi @ y seangkatan dengannya,leh la ushar2 unsur kat ats nie yea...Koman2 boleh mengeratkan silaturahim sesama suami isteri or couple y bru je berputik...ehehe..tetibe plak an..

Ok lah..kite bjumpe di laen wktu ngn entry y lbih menarik plak lepas ni ye...semoga berjumpe lagi di laen entry..;)

Lots of Love from: Affyn Najihah

6 comments:

karen said...

Hahaha , enthlah tak tahu termasuk dlm kategori yg manaa maybe org yg menilai baru nmpk :)

Siti Nornaziha said...

huh?..laaa i thougt u ni perempuan...oic..hehe

senses of soul said...

besh besh..macam pakar motivasi =)

Siti Nornaziha said...

ehehe..xde la sampai thp pakar motvasi..pakar psikologi mgkin ye la kot..huhuhu

ArulchelseA said...

nombor tu dari nombor mana...?

Siti Nornaziha said...

oo..yang dalam bentuk no tu ignore je...yang betulnya pada nombor yang di eja dengan perkataan tu..:)