Friday, February 24, 2012

! Cara Nak Buat Tab Menu !

Selamat pagi semua...Ok kali ni Jiha nak buat entry tutorial tentang macamane nak buat Tab Menu yang mudah dan ringkas.Tak payah nak pakai ape2 software pun.Cume guna ape yang dah sedia ada kat blog ni je..Actually ni lah tutorial pertama Jiha buat hasil permintaan adik aqilah khairri  ...harap dpt membantu lah ye.Maklum lah ist time nieh..hehehehe.....

 1) Pergi ke 'Dashboard' ..Then cari perkataan 'Design' pastu click kat situ...


2) Cari perkataan 'Posting' then click !..:)



3) Click kat 'Edit Pages'.




4) Then,click 'Create a page'..


5) Ok..skang korang boleh la masukkan tajuk untuk Tab Menu korang tue..Korang boleh tulis ape2 je tajuk yang korang nak kat ruangan 'Edit Pages' macam yang ditunjukkan kat bawah ni then tekan 'Publish' untuk lihat hasilnya..(^_^)



6) Haaa...inilah hasilnya.Kalau nak edit bagi lagi cantik dengan bermacam colour,korang boleh pergi ke 'Template Designer' untuk hasil yang lebih mengagumkan !..Hehehehehe...(^_^)

Selamat mencuba ye kawan2 ku sekalian...(^_^)

Lots of Love from : Affyn Najihah

Cara Nak Naikkan Trafik Blog !

For those of you who have blogs and want to quickly get the following tips pagerank update pagerank google How fast is by way of distributing links using Multi Level Marketing system?For tips this time I will try to invite you all to take advantage of the awesomeness factor of time and speed the spread of this in the form of backlinks.

The trick is easy friend, you have to do is put these links in your blog or article


  1.  rhythmcalledlove
  2. Gettop
  3. Antivir
  4. Chipshoes
  5. Blog You Tube
  6. Oeminfo Blog
  7. Tutorial Blogger and Game » NSX™ Blog
  8. Info blogger
  9. Traffic Search Engine
  10. Uang Tabungan
How it works, before you put your link above,
* You must remove the participant number 10 from the list.
* So that all participants gained 1 level.
* Who was number 1 being No. 2, No. 2 be 3, etc..
* Then insert your own links at the top (number 1).
If each participant can take only 5 people, then the number of backlinks that will be obtained is
When you position 1, the number of backlinks = 1
Position 2, Number backlink = 5
Position 3, Number backlink = 25
Position 4, Number backlink = 125
Position 5, Number backlink = 625
Position 6, Number backlink = 3.125
Position 7, Number backlink = 15.625
Position 8, Number backlink = 78.125
Position 9, Number backlink = 390.625
Position 10, Number backlink = 1,953,125


And all of them use keywords that you want. From the side you've got SEO backlinks 1,953,125 and side effects if visitors downline website you clicked the link, also make your blog get extra traffic.

Now, please copy and paste this article, and remove the participant number 10 and add a link blog / website you're in position 1. Remember, you have to start from position 1 for maximum results. Because if you keep your link in position 2, then the link you will be lost once someone has entered the top 10.

Good luck with your friend ....


Thursday, February 23, 2012

Weee !!!!! ...Korea Beb ! (^_^)

Salam 1 Malaysia semua !!!! 

Hehehehe....

Woah arini Jiha excited nk cite tentang favourite drama or film from  " K-O-R-E-A " ...

Tapi kan kenapa girls terlalu obses sangat dengan hero or heroin kat Korea tue?...Well for me,mestila sebab hero die y encem2 n heroin diaowg y comey2 tue...

Hik2!!! (^_^)...

Oke2..Let's move on....Meh checking2 antara 5 tangga teratas senarai drama or film yang jadi kegilaan cik Jiha.....Bukan obses taw...Tapi lebih kepada minat yang mampu buat Jiha berulang kali tengok di kala dilanda keboringan yang tak berapa maksima sangat lah kan....

Ting !!! .......

1) Boys Over Flower
Huhuhuhuhu...Jih suke sgt tengok cite nie.Before Jiha start minat cite ni,Jiha ushar laa heroin die...Dah checking2 tu,alamak!!!...Cam tua je!...Boleh ke die nie???...Ahah!!...Jangan menilai orang sebelah mata ek!..Haaa..Bile Jiha dah tengok je cite ni sampai abes,fulamak!!!5 star beb!!!...Best gilee..xbosan pn even Jiha dah ulang kali tengok ade la dekat berbelas kali jugak..Huhuhuhuhu....


2) He's Beautiful
Ngee..(^_^)...Jiha suke tengok cite ni sb hero2 die encem2 belaka.Berlakon pn mantop2 semuanya.Nak2 Go Mi Nam..Huhuhu...Memang terbaik lah!!!...Bukan senang tau nk berlakon watak menangis ni.Jiha pn lau tak iye2 memang susah nak nangis..Huhuhuhuhu...:)


3) My Girl
Haaaa...Jiha suke jugak cte ni tau.Walaupun dah lame tapi Jiha still boleh ingat g jalan ceritanya.Lagu nya pn best2 tau.Memang feeling habis lah...boring2 Jiha layan balik cite ni.Tapi yang x bestnye,2 episod terakhir xde plak.Ntah cmne time copy paste tu lagi 2 episod leh xda..Huhuhuhu...frust2..Sebab kt ctu laa scene2 yang best nye tw..Hikhikhik..(^_^)


4) Full House
Ok sincerely Jiha cakap yang cerita ni Jiha tengok sekali je.Bila rase nak tengok,Jiha akan pilih2 mane scene yang agak best utk di tengok.Sebab entah lee...ngeee...(^_^)...tapi....tapi still Jiha letakkan dalam top list sebab cite nie mampu buat Jiha menghadap laptop seharian gara2 nak abeskan cite ni je...Haaa..lagu die plak catchy n sdp didengar.Heroin die plak kecik comey je cam Jiha...Huhuhuhu...:)


5) We Got Married
Haaa!!!! Cite ni pun best gak taw...We Got Married ni sebenarnya cam program realiti gak untuk artis2 lelaki & perempuan kat korea tu lah...Diaowg akan dipadankan oleh pihak penganjur dan cube bersama untuk menjadi pasangan selama 365 days uollzzz!!!..Warghh!!...Dalam banyak2 couple,(Jo Kwon & Gain) ni betul2 buat Jiha mule mengikuti kisah percintaan fantasi diaowg tue.Kelakar gile si Jo Kwon tu.Si Gain plak ala2 ganas tapi dalam hati ada taman beb..Hehehehe...

Haa...Habes sudaa top 5 film n drama pilihan Jiha..Haa Jiha nak tekankan sekali lagi ye...Minat is different with obses tau...;)...Semoga terhibur yee semua....

Lots of Love from : Affyn Najihah

Wednesday, February 15, 2012

Amende Kau Membebel Nieh?

Assalamualaikum dan salam 1 Malaysia Jiha ucapkan kepada semua rakan2 blogger sekalian..Hehehe ase cam lame je tak post kt cni...ehehehe....Oke2...arini Jiha nak cite tentang 1 topik y menarik perhatian Jiha untuk menulis pada pagi yang indah lagi hening nieh..

Hah,cer ushar ckit tajuk tu...

Haaa...amende kau membebel nieh?...kekekekeke...

Oke2...sebenarnya hari ni jiha nak kupas tentang menjadi pendengar yang baik.Nak tau ke tak sama ada kita ni trgolong dlm golongan ni ataupun tak?...Kalau ikutkan memang lah manusia tak ada yang perfect tapi sekurangnya dalam diri tiap manusia tu mesti ade kebaikan yang tersendiri dan slaah 1 nye mungkin adalah seorang pendegar yang baik..

Haa sebelum Jiha memanjangkan lagi mukadimah yang da sedia panjang nie,Jiha ada 5 cara untuk kita kenal pasti sama ada kita ni termasuk dalam golongan pendengar yang baik ataupun tak...

Hehehehehe,,,

Sound check !!! 2x

1) Kita tak kisah siapa yang berbicara tetapi apa yang dibicarakan.
Ahah!!! Jiha pun selalu jugak hadapi situasi yang macam ni.Sure lah korang pun mesti ada pengalaman sama macam Jiha jugak kan???...hehehehe...Dalam hidup ni mesti ada orang yang kita tak berapa nak suka.Tu memang fitrah manusia lah kan...tapi dalam kes ni,seorang pendengar yang baik tak kan memilih orang untuk berbual.Even before ni musuh pun dia tak kisah.In case musuh dia tu nak jadi kawan dia ataupun nak bercerita tapi tak tau nak cite kat siapa pun dia sudi jadi pendengar.Menolong mana yang boleh.Haa memang best lah lau dapat jadi pendengar yang baik macam ni..Huhuhuhuhu....



2) Sentiasa memberi tumpuan terhadap apa yang diperkatakan.
Hah!yang ni lagi 1 cerita.Personally bagi Jiha sendiri,kalau ada kawan2 Jiha yang datang mintak nasihat or pendapat (even Jiha ni pun tak ada lah bagus sangat.Bantu sekadar termampu je),tapi Jiha mesti nak menyampuk even just cakap perkataan : ...

Oh,ye ke???

Eh,biar betul?..Ish3 teruknya lah...

Haaa !!!..Pe kes beb?...Kalau pendengar yang betul2 terbaik dia takkan menyampuk ape jugak yang dibicarakan tapi sebaliknya hanya akan mengangguk dan fokus terus ke anak mata yang sedang berbicara.Itu penting tau sebenarnya untuk tunjukkan keikhlasan kita mendegar tiap butir patah perkataan yang dibicarakan.Dan yang lebih penting lagi sekurangnya dapat mengurangkan beban yang dipikul dan dalam masa yang sama boleh mendatangkan kelegaan kepada yang berbicara bahawa ada yang memahami mereka,mendegar masalah mereka dan turut sama membantu menyelesaikan maslaah dihadapi.



3) Bersikap terbuka dan tidak membuat kesimpulan terlalu awal.
Haa,.,ni lagi 1 sikap yang tak boleh dielakkan.Awal2 lagi da judge seseorang tu tanpa usul periksa.Entah2 ada sebab perlakuan orang tu macam tu tapi kita terus judge dia teruk tanpa bertanya empunya diri terlebih dulu...Woah sangat unfair..tapi tu lah...Bukan senang sebenarnya tapi kita boleh mencuba untuk berfikir positif walaupun bagi Jiha personally agak payah nak buat.Cube plan2.Jiha pun still belajar g nak berfikir positif always ( bukan senang tapi lau tak cube kita tak kan tau kemampuan diri kita..:)


4) Menghormati orang yang berbicara walaupun mereka lebih muda daripada kita.
Haa...standard ar kan.Ase diri dah besar sangatt,semua yang kita kata ni betul,pendapat orang laen dikata salah ...huhuhu (aku le 2)...hehehe...Ape2 pun nak jadi pendengar yang baik,kena lah saling menghormati.Diaowg pun manusia jugak.Ada harga diri.Ada rasa malu.Sama2 lah kita cuba berubah ye...huhuhuhu...


5) Sentiasa cuba faham apa jugak yang tersirat mahpun tersurat.
Haa yang ni agak payah bagi sesetengah orang yang tak paham bahasa 
kiasan.Ok macam Jiha sendiri,Jiha bukan jenis straight to the point tapi penuh dengan kiasan.Nak perli pn kadang2 berkias.Mukadimah dah 2 3 page marahnya tak lagi.Sudahnya,tak jadi nak marah,hehehehe,...Jadinya,kalau berbicara dengan orang yang cakap ayatnya tak tersusun ataupun penuh dengan kiasan ataupun nak bercerita tapi tak nak cerita secara sepenuhnya (lagi mau rahsia),kita relax je.kite amik main point dlm kata2 diaowg tu sebagai petunjuk utama tentang keseluruhan cerita yang nak disampaikan tue.

Haa..oke x??..Hehehehe...Jiha saje nak share dengan korang sebab bagi Jiha bukan senang nak jadi yang terbaik.

Jadinya,lau ade yang datang nak bercerita or meminta nasihat,cube lah dengar sebaik mungkin.Lau tak paham pun,buat2 le paham.Tak puas hati pun simpan je dulu ye.nanti dah hujung2 haa bru kasi sama dia...kekeke...

Ok lah.terpanjang lah pulak entry ni an.Jiha mau berundur dulu ye.Jumpe di lain waktu.Bye2 sume...:)

* A lots of love from Affyn Najihah *

Friday, February 10, 2012

Rahsia Hati



Kenapa sukar benar untuk ku melupakan,
Akan dirimu,
Kenangan tentang kita,
Telah ku simpan kemas,
Menjadi sejarah silam,
Tak mahu ku bangkit kembali,
Apa yang telah ku tinggalkan...


Apakah kau turut sama merasa,
Sama berkongsi,
Rahsia hati,
Yang tak terbias,
Lalu terlantar sepi,
Umpama angin lalu tak bertempat,
umpama desir ombak berlalu,
Tanpa arah tuju yang pasti...


Kau dan aku,
telah berjanji,
Melalui hati kita,
Untuk tak lagi ingat,
Kisah semalam,
Walau tak lama,
Tapi cukup terkesan di hati,


Kau pergi tak kan ku tanya puncanya,
Kerna ku tahu,
Kau tak bisa terima,
Apa yang dah tersurat,
Lalu mula membuka langkah,
Meniti kehidupan,
Sebaik mungkin,
Demi sebuah kehidupan,
Yang lebih sempurna...

Hasil Karya : Affyn Najihah

Hukum Sengaja Tak Nak Bayar Hutang

Assalamualaikum sume...hehehe ari ni Jiha nak story sal isu yang Jiha pasti terjadi jugak kat korang satu masa dulu atau tengah dialami pun sekarang nie...

Isu apa???

HUTANG .....

So,jom kita sesama renungkan bahana orang yang sengaja tak mau bayar hutang nieh..Wallahualam.

Berdosa besar bagi orang yang sengaja tidak membayar hutang. Seseorang yang suka melewat-lewatkan bayaran hutang setelah berkemampuan untuk membayar-nya, boleh mendatangkan kesan buruk dalam hidupnya bukan sahaja di dunia bahkan di akhirat antaranya :
    i. Hidup akan ditimpa kehinaan dan hilang maruahnya.
    ii. Hidup mereka tidak akan mendapat keredhaan dan keberkatan   Allah.
    iii. Perbuatan mereka itu digolongkan dalam perbuatan zalim.
    iv. Amalan kebajikan mereka tidak akan diterima.


Sabda Rasul S.A.W.
  Maksudnya : “Penangguhan hutang oleh orang yang berkuasa membayarnya, adalah satu kezaliman, halal maruah dan hukuman ke atasnya (iaitu pemberi hutang boleh mengambil tindakan ke atas diri dan maruahnya).

ingatlah...xselamanya kita berada di atas...Allah lebih tau ape yang tersirat di lubuk hati setiap
 manusia...bkn brtujuan untuk mengungkit tetapi sekadar mengingatkan pada yang terlupa...

*sentiasa sedar akan kekurangan diri*....

Ok lah,entry Jiha kali ni pendek je....walaupun pendek tapi still ade pengajaran di sebalik nya...Semoga kita berjumpa di lain masa..Salam Jumaat semua....

A lots of love from : Affyn Najihah

Thursday, February 9, 2012

Jenis Lelaki Patut Diputuskan Hubungan

Assalamualaikum dan selamat pagi semua...Hikhik..(^_^)..Haaa pagi yang molek ni Jiha nak story mory pulak pasal 'perhubungan'....

Huh,hubungan yang macam mane tue?

Haaa...kat cini Jiha nak kongsi artikel tentang Jenis Lelaki Yang Patut Diputuskan Hubungan.

Check It Out..;)


1) Lelaki yang sering mengucapkan kata syg tp tidak mahu atau tidak brsedia utk mnjalinkan hubungan y lbh serius wlaupun anda sdh mngenalinya bertahun2...Ini bermakna anda bkn org y diinginkannya dan mngkin anda juga tiada dlm kmus hidupnya...

2) Lelaki yang sentiasa menghubungi anda tnpa mngira wktu.Selalunya lelaki ini mngeluarkan kata-kata manis apabila dia sgt memerlukan anda.....Tetapi ble anda memerlukannya,die lgsung x muncul atau beri byk alasan utk mngelak....

3) Lelaki yang slalu mngajak anda kluar hnya sbgai teman tp mesra.Ke mane saje hnya anda brdua.Ibarat merpati 2 sejoli pd pndgn org len.....Malangnya dlm hatinye itu tidak trdetik lgsg utk mngisi anda dlm ruang hatinya y kosong itu....



4) Lelaki yang sudah mempunyai kekasih hati tetapi ttp mahukan anda....Selalunya lelaki jnis ini mpunyai rmai tmn wanita dan hanya mahu memenuhi tuntutan nafsu semata2....

5) Lelaki yang hanya memandang dirinya saje btul.Ape jgk pndgn y anda berikan sumenye slh....Selalunya ktika mnjalinkan hubungn dgn lelaki seperti ini,anda sering dimarah atau ditengking kononnya anda saje y bslh dlm 1 hal..kdg kala hal y kecik jugak diperbesarkan.......

Sumber didapati dari Akhbar......


Hahaha....selesai sudah tugasan saya untuk beritahu korang semua tentang lelaki yang patut diputuskan hubungan nie.Tapi selagi boleh kompromi,bawak lah berbincang kan..Insyaallah semua hal boleh settle...:)


A lots of Love from : Affyn Najihah

Aku Tak Bodoh !

Hari nie aku gagal lagi utk selami hati owg y aku syg…tp btul ke aku y xfhm atau die sbnrnye y xmpu nk phm atau buat2 xphm?...knapa blh jd cmnie?.. ari2 gduh..kalau cmnie brterusan mpu ke hbgn aku ngn die bertahan?..aku  xmntx hadiah y mahal2 utk tunjukkan y die btul2 sygkan aku..aku xharapkan kitowg kuar ari2 utk lbh saling memahami..kalau la ngn kuar ari2 tue mpu wujudkan kasih syg  lbh baek,nape wujudnya terma cinta jarak jauh y aku tgk ade je y bhagia??..ade jgk y mngatakan percintaan selepas kahwin itu indah sb tiap ari kte blajar sesuatu y bru mngenai pasangan kite..dgn pnuh keyakinan aku mengiyakan sb itulah realitinya pe y blaku skang..tp kau still nk bangkang hakikat y sudah jelas depan mate..kau kate cara tue sume da lapuk..owg skang xpakai g da cra tu..KOLOT!!!...huh???  okay fine!!...aku xkisah sb bg aku laen owg laen pmikirannya..tp tlglah gtaw aku lau aku terslah dlm mnyusun kate,trguris hati tnpa disedari..tapi, kau diam je n trus nk pthnkan ego….aku xfhm..

APE Y KAU NAK SEBENARNYE???



Bermulanye detik dan ketika itu,aku terus buat keputusan utk xmdh berikan cinta aku ni kepada sesiapa ngn mudah..cinta bkn skdr di lafaz dengan kata2 tp msti lah dtg dri hati y tulus suci…ade y kate aku ego,sombong,berlagak,bajet bagus,lagak baik..1 je jwpn aku.. “kenal aku dulu baru kau tahu siape aku sebenarnye”..tibe2 aku terfikir ‘utk ape kaum laki beria sgt mntx couple’?..korang harapkan ape dri pempuan y kau idamkan tue?lau skdar nk maen2 ,kau silap..pmpuan zaman skang xmudah kau nk perbodohkan..lau kau ase ngn duit kau mampu kaburkan hati pempuan mcm aku,kau silap owg ar der!..mmg aku jenis mudah cair ngn kate2 mnis,tp jgn lupe akal aku msih mpu brfikir g..pmpuan mane y xsuke dipuji???tp jgn lupe, dlm diam aku tfsir stiap makne trsirat y kau ucpkan pd aku…jgn mrh bile aku ase sngsi sb zaman sekarang ssh nk cri laki y mdh faham kehendak pempuan KOLOT cam aku nieh!...

 “Kau ingat kau tu bagus sgt ke smpai kene wat lelaki tertunggu2 kau?..pempuan bajet cm kau smpai bile pn xkn couple…aku ase smpai ble pn xkn kawin ar…member2 kau da bderet2 anak kau plak stil cmtue gk…huh!hrap muke je lawa”..(luahan ase lelaki)..

 Aku xase aku bajet lawa..lau x, xkn ar byk kali ptus an…lau da byk kali clash,kira bajet gak kew?ha aku tye kau nieh!..aku harap sgt kau dpt jwb bkn DIAM..kdg2 aku xphm gak…kau ni skdr nk pthnkan ego or nk tunjuk kau xbgus sgt sbgai seseowg y dianggap pelindung pd kaum pempuan LEMAH cm aku nieh???

Hm dear diary,
Aku bukan mcm Princess Mia dlm cite The Princess Diaries tue y msti coretkan wateva y die wat dlm diary diraja…Aku sekadar orang biase y ingin mluahkan ase trsirat di sblik tiap pglaman y da aku lalui..Aku xpndai nk cite kt owg sb aku lbh slesa bsendiri brsama rhsia2 ku…Dear diary, byk g aku nk coretkkan tp ckupla smpai sini dulu yek..Moge2 aku lbh dpt phm pe y aku nk dlm hidup pasni n xbgntung hidup pd cinta semata…”Cinta bkn skdr pmbawa ceria tetapi juga membawa derita y x trtggung pabila tiba saat hati dilukai”..

HASIL KARYA : AFFYN NAJIHAH

Tanda2 Migraine & Cara Mengatasinya

Assalamualaikum sume...Huhuhuhu...arini Jiha nak tulis entry pasal .....

MIGRAINE !

Hmm sakit tau bile diri ini sudah dihinggapi penyakit migraine ni.Pedihnya memang tak leh nak kate lah.Sampai satu tahap Jiha terpaksa hantuk kepala kat dinding disebabkan kesakitan yang teramat sangat.

ARGH!!!!!


PEDIH SEH ! NAK TAU CAMNE RASE NYE HAA TRY AR KENE..UHUK!!!

Oke2...chill yar...

Sekarang ni Jiha nak gitau korang fakta mengenai penyakit migraine ni dengan lebih mendalam lagi.Jom kita ushar cite ni dengan lebih dalam g...

Common Migraine
Common Migraine lebih kerap berlaku dan ia terus berlaku tanpa tanda-tanda awal.

Migraine berlaku apabila saluran darah mengembang dan mengecut dengan cepat dan ia sering dikaitkan dengan proses pembengkakan (inflammasi). Punca utama berlakunya migraine ialah:
1) Pemakanan
Pengambilan makanan yang mengandungi monosodium glutamate (MSG), cheese, nitrate, coklat, kekacang, alcohol, dan aspartame boleh menyebabkan kamu diserang migraine kerana ada diantara makanan itu mengandungi tyramine atau phenylethylamin yang boleh bertindak mengembangkan salur darah. Diet yang menurunkan kandungan gula dalam darah, tidak makan atau lambat makan mengikut jadual, serta kerap minum minuman yang mengandungi kafein seperti kopi, teh, Nescafe, coke atau pepsi juga boleh menyebabkan migraine kerana bahan ini juga boleh menyebabkan saluran darah mengembang.

2) Hormon
Bagi perempuan, turun naik hormone estrogen sebelum, semasa, dan selepas haid akan menyebabkan sering diserang sakit kepala.


3) Cara Hidup
Berlakunya pertukaran waktu jaga dan waktu tidur, terlebih atau terkurang tidur juga menyebabkan migraine. Bagi pelajar yang gemar belajar last minit dan mengabaikan makan dan tidur, akan menyebabkan mudah diserang migraine. Pengambilan ubat-ubatan, keturunan, perubahan cuaca, bunyi bising, menonton tv atau memandang skrin computer terlalu lama, stress, tekanan emosi dan merokok juga merupakan punca-punca diserang migraine.


Hurm tengok lah kawan2 ku sekalian.Sekelip mata je boleh dapat penyakit migrain kalau cara hidup tak betul.Yang penting kawal tekanan untuk mengawal migraine jadi lebih teruk lagi.Tapi tak pe,ada cara yang Jiha nak kongsi dengan korang sume cara nak kawal sakit kepala melampau ni yang Jiha praktikkan sendiri sebagai seorang penghidap migrain dan juga informasi yang Jiha dapat daripada kawan2 laen.

Check It Out!!!


Mengawal pemakanan harian, kurangkan stress dengan bersenam, amalkan cara hidup teratur, berbaring di tempat gelap dan sunyi sewaktu tanda-tanda awal migraine. Mulakan mandian dari bawah keatas (kaki, badan, kepala), dengan cara ini mungkin boleh membantu kita mengelakkan diri diserang migraine. 

Jangan biarkan sakit kepala berlarutan kerana mungkin akan menyebabkan migraine. Kalau kita mencapai tahap kritikal migraine, boleh menyebabkan muntah, pening, cirit-birit serta sensitive kepada bunyi dan cahaya.

Sumber: Buku Perubatan Moden

Haa...camtu lah sedikit sebanyak fakta dan artikel yang Jiha nak kongsi hari ni.Harap2 dapat bantu korang handle problem ni in case lau tanda2 di atas ada pada korang.Jangan biarkan melarat sebab sekali dah terkena migraine,susah nak baik dan kena kawal betul2 utk elak kan daripada berulang dalam kadar yang kerap.

A lots of Love from : Affyn Najihah

Wednesday, February 8, 2012

Lelaki & Perempuan Tak Boleh Jadi Kawan Baik Ke?

Selamat pagi dan salam 1 Malaysia !...

Hehehehe...


Arini Jiha nak story mory tentang 1 tajuk yang sangat common pada pendengaran Jiha ni dan jugak korang semestinya.Ha ce korang ushar tajuk kat atas tue (Lelaki & Perempuan) tak boleh jadi kawan baik.

Kenapa agaknye ek?Mungkin ade yang setuju n mesti ade gak yang tak setuju dengan pendapat Jiha ni.Tak pelah.Ape pun jom kita try ushar sesama n korek cite ni lagi dalam...;)

Ok,first of all kenapa Jiha nak cerita pasal tajuk ni?Sebab Jiha ase tajuk ni tersangat lah penting sebab melibatkan 2 tarikan yang berbeza antara lelaki dan perempuan.

Eh,amende pulak lah Jiha ni mengarut kan?


Ehehehehe...

Oke2..sebenarnya ni pun dari pengalaman Jiha dan kawan2 Jiha jugak.Banyak sangat perselisihan faham berlaku bila adanya ikatan atas nama 'kawan baik' antara lelaki dan perempuan nieh.Fine!Memang ada yang akan cakap .........

Girl : " Eh suka hati aku lah ! Aku yang berkawan ngan diaowg,bukan kau.Asal pulak kau nak  
sibuk2 ni?".

Boy   :" Eh kau ! orang nak ambik berat sal dia,dia boleh pulak cakap macam tu kan? Aku bukan suka suki nak menyibuk tapi boyfriend kau tu kawan baik aku beb!Agak2 ar lau nak berkawan pun.Hadoyai !.

Woah!!gile panas situasi an?Tapi kenapa ye jadi camni?...


Hurm mungkin perempuan tu rapat ngn si lelaki itu disebabkan tarikan cas magnet positif dan negatif antara lelaki dan perempuan kot ! Ye ar, dulu Jiha pernah buat kajian nak nyalakan mentol masa Darjah 6 dulu,macam tu la cara perletakkan sel kering (battery) nya dulu.Huhuhu sains pulak daa...


Ha jom kite check it out nape perempuan lebih selesa jadikan lelaki sebagai kawan rapat dan kenapa jugak lelaki lebih suka perempuan jadi kawan rapat...


Jeng..jeng..jeng..

1) Lebih memahami 
Ada kes yang perempuan ni lebih selesa berkawan dengan lelaki sebab lelaki ni lebih bersikap terbuka berbanding sesama kaum.Ye lah.Nak cakap lepas dengan perempuan kena agak2 sikit tapi dengan lelaki boleh main hambur je..Perempuan kan penuh dengan emosi..Eheh?...Haa..tapi kena berpada2 jugak.Ayat tu kasi laa berlapik sikit.Lelaki pun manusia jugak kan.Korang ingat tak ada ke lelaki yang sensitif melebihi perempuan?.Fuh!Jiha dah jumpa dah.Payah2!..So,berpada2 lah dalam berkata2.Ego lelaki kena jaga jugak an.Sekuat mane pun lelaki pasti ade jugak kelemahannya.

Tapi dalam kelebihan sesuatu perkara tu pun,mesti ada kekurangannya kan?Haa kat sini laa yang Jiha nak tekankan lebih sikit nieh.Bukan ape.Ikut pengalaman Jiha personally,memang gini lah jadinya tau.Haa apa dia yang 'gempak' sangat nak story ni an?....

I'M IN LOVE !

Erk ?

What to do?

Haa ni yangp payah ni.Baik perempuan mahupun lelaki.Mesti ada sedikit perasaan suka antara satu sama lain bila dah rapat.Cuma tinggal kawal perasaan je.Ye lah,in case salah sowang dah berpunya,tak kan ar nak potong jalan kan?Nama pun kawan baik.Korang ingat senang ke nak kawal perasaan bila kita dah cintakan orang tu dan dia selalu berada dekat dengan kita,kita biarkan je?...

Jiha akan kata TIDAK !..

Ok fine.Korang kata boleh je...'Kawan aku boleh je stay jadi kawan baik until last forever even salah sorang dah berpunya'.

Memang laa.Tapi perasaan kecewa tetap ade bro!Lain lah kalau kau sanggup teman dia ari2 g jumpa boyfriend dia,jadi pengikut rombongan meminang boyfriend dia n jadi pengapit masa majlis kahwin dia nanti.Haa..amacam?ade bran tak?

Hurm Jiha bukan lah nak pertikai hubungan yang macam ni.Cuma Jiha ushar banyak keburukan daripada kebaikannya.Ada 1 keadaan di mana perempuan ni memang selesa berkawan dengan lelaki.Ok dia bukan nak perasan n Jiha faham tu.Cuma bila dia berlembut dengan lelaki ni,lelaki ni mula lah fall in love dan bermacam lagi.So terpaksa lah kawan Jiha ni bercakap ala2 kasar gitu.Nak wat camne kan?Dah kejadiannya macam tu.So sekarang ni,kawan Jiha tu dah mula menjauhkan diri dari lelaki.Means,berkawan rapat dengan lelaki ar..Kang jadi gaduh pulak sesama sendiri nanti dah payah an...So,berkawan ala2 je.Tak adalah jadi kes lupa diri ke,dah susah baru nak cari ke and so on...

Hurm,.banyak betul hal nye kan?So pengajarannya kat sini berkawan biar lah berpada tak kira sesama jenis mahupun berlawanan jantina..Bukan ape,cuma nak elak berlaku situasi macam kat atas tadi je..


Sebenarnya banyak lagi pengalaman yang Jiha nak cite tapi tak pelah.Next entry Jiha akan cite lagi dengan topik yang lebih HOT!...

Ouch!!!

Huhuhuhu..semoga kita berjumpa lagi on the next entry yar......Bye2..Salam..;)

Lots of Love from : Affyn Najihah

Tuesday, February 7, 2012

Mengenali Lelaki Melalui 4 Unsur

Salam and selamat petang sume...Ehehehe...Hari ni Jiha nak berkongsi artikel lah ngan korang semua yang Jiha pasti korang pun tak sabar2 nak taw...;)

Ok lah untuk entry kali ni,Jiha nak kongsi artikel  panduan mengenali Perangai Lelaki melalui 4 unsur...

Ahaa!!!

Jom kite ushar sesame...Check it out!..(^_^)


(1) Pertama kelima kesembilan = Tanah
(2) Kedua keenam kesepuluh = Air
(3) Ketiga ketujuh kesebelas = Api
(4) Keempat kelapan keduabelas = Angin

Tanah
Sifat tanah dikaitkan sebagai jenis Deria. Ia tergolong sebagai sifat kewanitaan. Orang menghargai kebendaan, keras hati, sabar,disiplin diri, berhati-hati, boleh diharap, tidak tegas, cekap, percaya hanya perkara yang boleh dicapai oleh deria.

(JENIS PANCAINDERA: SYAHWAT, KERING)
Sedar mengenai hakikat diri, menilai material, sebar, tabah hati, disiplin diri, berhati-hati, boleh diharap, tidak tegas, efisyen, percaya hanya pada apa yang boleh dicapai oleh pancaindera, muram atau sugul, diberatkan oleh keperluan. Kepala angin, bimbang, tegas, tenang, boleh putus harapan, pendiam, tidak peramah, senyap. Badannya kurus, kurangnya tidur, tidak sabar jima', selalu sihat, banyak kerja.


Air
Sifat air dikaitkan jenis Perasa. Ia tergolong sebagai sifat kewanitaan. Lemah-lembut, dalam perasaannya, mengasihani, memaksa, penakut, kepala angin, imaginatif, lemah terhadap siksaan atau teguran, berahsia, memahami, tidak tamak, artistik.

(JENIS PERASA: FIKIRAN, BASAH)
Lemah lembut, perasaannya dalam, belas kasihan, penakut, ada angin, imaginatif, mudah terluka hatinya, berahsia, mudah memahami perasaan orang lain, tidak tamak, ada bakat seni, positif, berhati-hati, berfikiran panjang, aman hatinya, terkawal, boleh dipercayai, penyabar, tenteram. Tubuhnya tambun, banyak lemak, banyak tidur, sedikit malas, lambat dan agak kurang faham.


Api
Sifat api dikaitkan sebagai jenis Intuisi (kebolehan mengetahui sesuatu melalui bisikan kalbu). Ia digolongkan sebagai sifat kelelakian. Pentingkan diri, megah, bersemangat tinggi, kompetitif, perlukan ruang, kebudakan atau kurang matang, keras hati, kecenderungan ke arah tidak peka terhadap sesuatu, sentiasa sedia untuk menempuh sesuatu yang baru dan berisiko, mampu melihat kemungkinan masa depan.

(JENIS INTUITIF: CINTA, PANAS)
Pentingkan diri, megah, semangat tinggi, kompetatif, perlukan ruang, keanakan atau lurus, menaruh harapan, cenderung untuk tidak sensitif, sentiasa sedia untuk sesuatu yang baru dan berisiko, mampu melihat kemungkinan baru, yang mana orang lain tidak terfikirkan. Perasa, gelisah, agresif, mudah teransang, mudah berusaha, pemaksa, optimis, aktif. Kerjanya segera, jalannya cepat, terang hati, panas tubuhnya, kurang tidurnya.


Angin
Sifat angin dikaitkan dengan jenis Pemikir. la digolongkan sebagai sifat kelelakian (masculine). Lelaki ini berpegang kepada teori, tidak mudah terpengaruh oleh pendapat orang lain, objektif, rasional, menghadapi kesukaran untuk melibatkan emosi, menghargai kebolehan intelektual, mahukan kebebasan, mempunyai mentaliti ambil mudah, sukakan fakta dan figura. 

(JENIS PEMIKIR: JIWA, SEJUK)
Orang teori, sukar dipengaruhi, objektif, rasional, sukar terlibat dalam hal emosi, menilai tinggi kebolehan intelektual, keperluan untuk bebas, mentaliti ambil mudah, suka pada fakta dan figura. Mudah bergaul, boros, banyak cakap, responsif, mudah berbincang, bersemangat, sikap tidak kesah, pemimpin. Tubuh nipis, kurang daging, banyak darah, kreatif, sederhana. 

Haaaa..Ce ushar same x ngn sifat n sikap korang or psgn korang tu??..Jeng..jeng..jeng..;)

Hehehe...sebenarnye artikel ni berdasarkan kajian Carl Jung seorang ahli jiwa.Wah2!Kepada mereka2 yang teringin nak jadi ahli psikologi @ y seangkatan dengannya,leh la ushar2 unsur kat ats nie yea...Koman2 boleh mengeratkan silaturahim sesama suami isteri or couple y bru je berputik...ehehe..tetibe plak an..

Ok lah..kite bjumpe di laen wktu ngn entry y lbih menarik plak lepas ni ye...semoga berjumpe lagi di laen entry..;)

Lots of Love from: Affyn Najihah

Monday, February 6, 2012

Pelangi Cinta



Impian setiap insan ingin rase dicintai,disayangi dan dimanja..tp jrg2 kbhagiaan itu singgah di dlm lubuk hati insan bernama S..Dia seorang insan yang  mudah didekati tp sukar untuk ditelusuri sifatnya.Mudah memahami orang lain ttpi sgt skar bg orang lain utk memahami dirinya yang punya sifat dan perangai yang tidak dapat dijangka..S juga punya hati utk disayangi bkn disakiti semata-mata..Tatkala itu, hatinya sering terdetik  [ kenapa org lain sng nk bhagia tp tak aku ?.]… “Aku bkn pemilih ..bukan juga mncari kesempurnaan.sekadar mencari keserasian agar hubungan y dibina bkekalan utk selamanya.Aku cuma inginkan seorang lelaki y mampu menjadi ketua y baik dlm urusan keluarga dan juga seorang khalifah y mpu membimbing ke arh y lbh baik..Aku percaya tidak semua lelaki y baik itu mmg baik keperibadiannya,dan yang jahat itu selamanya terkurung dlm lorong gelap tnpa sirna cahaya yang jelas utk mnuju ke arah yang satu..Manusia mampu berubah asalkan niat dtg dari dlm hati tnpa paksaan dri mana2 pihak..Aku terima seadanya jika inilah yang terbaik untukku”… Dalam pada itu, S bkenalan dengan seseorang y die sndri xkn trlints org sbegitu ditkdirkan utk bkawan dengannya..takdir Allah kite xtaw..ade hikmah di sbaliknya…Sejak itu die mula brtekad utk jadi seseorang y lbh memahami,mampu buat kputusan y btul dlm hidup, xmdh mnilai bdasarkan ape y dilihat scara zahirnya….S mule mnilai dan berfikir mnggunakan mata hatinya..Tiap ape y dilakukan dlm hidup,S melihat dari sudut positif dan negatifnya…Selepas itu S mule blajar tiap keputusan y kite amek kite kne lah brani utk tnggung risikonya….S mule mnjadi mtg dlm cara berfikir…bile S trkenangkan blik sgala pnglaman y die lalui sebelum bergelar “SESEORANG”,die pn trsenyum sndiri… 

Kala ku renung bulan,
Tanpa ku sedar aku tersebut namamu,
Sungguh aku sangat merindui akan dirimu,
Pernah kau dan aku berjanji,
Kau untukku dan aku adalah untukmu,
Janji yang termetrai tak mudah untuk aku dustai,
Bagiku cinta itu sangat suci,
Untuk dicemari dengan kata dusta dan nista.

Jangan ditanya kenapa aku pergi,
Jangan ditanya kenapa aku ingin menyendiri,
Jangan tanya aku erti kesetiaan jika kau tak mampu melakukannya,
Aku hanya insan biasa,
Punya hati dan perasaan,
Tak ingin dilukai lagi oleh insan bernama LELAKI,
tetapi aku juga ingin ase disayangi,
Karna itu aku tidak menolak kehadirannya,
Saat rase cinta itu hadir,
Akan aku setia hingga ke akhirnya...

Hasil Karya: Affyn Najihah


Impian setiap insan ingin rase dicintai,disayangi dan dimanja..tp jrg2 kbhagiaan itu singgah di dlm lubuk hati insan bernama S..Dia seorang insan yang  mudah didekati tp sukar untuk ditelusuri sifatnya.Mudah memahami orang lain ttpi sgt skar bg orang lain utk memahami dirinya yang punya sifat dan perangai yang tidak dapat dijangka..S juga punya hati utk disayangi bkn disakiti semata-mata..Tatkala itu, hatinya sering terdetik  [ kenapa org lain sng nk bhagia tp tak aku ?.]… “Aku bkn pemilih ..bukan juga mncari kesempurnaan.sekadar mencari keserasian agar hubungan y dibina bkekalan utk selamanya.Aku cuma inginkan seorang lelaki y mampu menjadi ketua y baik dlm urusan keluarga dan juga seorang khalifah y mpu membimbing ke arh y lbh baik..Aku percaya tidak semua lelaki y baik itu mmg baik keperibadiannya,dan yang jahat itu selamanya terkurung dlm lorong gelap tnpa sirna cahaya yang jelas utk mnuju ke arah yang satu..Manusia mampu berubah asalkan niat dtg dari dlm hati tnpa paksaan dri mana2 pihak..Aku terima seadanya jika inilah yang terbaik untukku”… Dalam pada itu, S bkenalan dengan seseorang y die sndri xkn trlints org sbegitu ditkdirkan utk bkawan dengannya..takdir Allah kite xtaw..ade hikmah di sbaliknya…Sejak itu die mula brtekad utk jadi seseorang y lbh memahami,mampu buat kputusan y btul dlm hidup, xmdh mnilai bdasarkan ape y dilihat scara zahirnya….S mule mnilai dan berfikir mnggunakan mata hatinya..Tiap ape y dilakukan dlm hidup,S melihat dari sudut positif dan negatifnya…Selepas itu S mule blajar tiap keputusan y kite amek kite kne lah brani utk tnggung risikonya….S mule mnjadi mtg dlm cara berfikir…bile S trkenangkan blik sgala pnglaman y die lalui sebelum bergelar “SESEORANG”,die pn trsenyum sndiri… 

Kala ku renung bulan,
Tanpa ku sedar aku tersebut namamu,
Sungguh aku sangat merindui akan dirimu,
Pernah kau dan aku berjanji,
Kau untukku dan aku adalah untukmu,
Janji yang termetrai tak mudah untuk aku dustai,
Bagiku cinta itu sangat suci,
Untuk dicemari dengan kata dusta dan nista.

Jangan ditanya kenapa aku pergi,
Jangan ditanya kenapa aku ingin menyendiri,
Jangan tanya aku erti kesetiaan jika kau tak mampu melakukannya,
Aku hanya insan biasa,
Punya hati dan perasaan,
Tak ingin dilukai lagi oleh insan bernama LELAKI,
tetapi aku juga ingin ase disayangi,
Karna itu aku tidak menolak kehadirannya,
Saat rase cinta itu hadir,
Akan aku setia hingga ke akhirnya...

Hasil Karya: Affyn Najihah

Thursday, February 2, 2012

Aku Cuma Ingin Kamu

Aku tak tau ape prasaan aku pade die sbnrnye..tp bile dkt dgnye,hatiku rasa berdebar…kenapa yea?mungkinkah setakat rasa suka melihatnye boleh mndtgkan prasaan y sukar aku nak gmbrkan nie?Aku tw aku jnis mdh jtuh cinta tp hatiku kuat mngatakan ade prasaan laen dlm hatiku ini kepadanya..pernh aku tykan pd kwnku apekah jnis prasaan y sdg aku hdapi nie?aku xpasti..Dan itu juga prtama kali aku brtyakan hal sedemikian?ape y blaku kt aku sbnrnye?AKU TAK TAU!...Ya Allah,tnjukkanlah pada ku ptunjuk MU…ape y pasti aku tak pernah jatuh cnta…ya mngkin prtama kali couple ketika form 5 tp xsmestinya pe y kite ase tu syg atau cinta…blh jadi stkt minat..ape y pasti jika hatiku brdbar  tika trlihatkan die atau menunggu kehadirannya,itu lah y mngkin dinamakan cinta…bagaikan ada arus elektrik yang mengalir kuat di tubuhku sekuat degupan rasa hatiku kala bertentang mata dengan dirinya…It’s ok..aku akan tunggu kehadirannya..mungkin blum masenye..sdikit demi sdikit aku blajar apekah itu cinta y sbnr..aku trlalu mngejar cinta di dpn mte hingga xsdr cinta tu hadir tnpa kita sedari wlaupun tnpa kata2.….kdg2 kite xperlu mncari krana mgkin juga mase tidak sesuai ..Allah dah mnentukan y trbaik utk tiap hamba-Nya…aku brserah ape adenye…


Ketika ini baru ku sedar,ape juga y aku buat pasti berkaitan dengan dirinya…minat kami ade sdikit prsamaan…kdg2 ble ku trjatuh die support aku dalam diam…kdg2 aku ase hanya kami berdua y taw isi hati msg2 tp mcm tarik tali…ya mungkin masih trlalu muda utk mgungkapkan semuanya.. terkadang aku rase dia mperhatikanku tp aku sendiri xberani nk buat assumption sndiri…tkut trmalu sndiri pulak..:)..hmm biarlah…biarlah mnjadi cerita y indah dlm hidupku…jika ya apa y ku rasakan ini sama dengannya,ingin ku khabarkan padanya,aku akn blajar utk mndalami ape itu cinta sebenar..Aku bangga dengan dirinya kerana mampu hdup dalam keadaan begitu tnpa sesiapa kecuali keluarga dan kawan2..wlaupun cinta masih xtrungkap…Biarlah hati saling berbicara,biarlah panahan mata sang arjuna menusuk hati sang bidadari,biarlah tiada ungkapan kata-kata cinta,biarlah….

“Asalkan rasa cinta itu tetap mekar di hati sang arjuna dan sentiasa tersemat indah di hati sang bidadari “.


Hati ini sering berbicara sendirian,
Mengenang kisah silam penuh duka,
Apakah masih ada sinar untukku,
Menagih kasih pada yang satu,


Kisahku tidak sehebat kisah di novel,
Ceritera kehidupan penuh keindahan,
Disulami warna-warni ragam manusia,
Aku hanya insan biasa,
Menunggu pelangi bisa menyinari hariku yang kelam,
Ingin cintanya menyinari seluruh hari-hariku..


Ku ingin hanya aku dan dia,
Tiada ganti dirinya,
Hanya kau yang satu,
Kau yang ku rindu,
Dulu,kini dan selamanya…


Hasil Karya:Affyn Najihah